18 februarie 2019

missing link



II.       Au ballet des anges

Aparent, nu atât de grav. Doar că piciorul drept fusese rupt în mai multe locuri; avea acum o tijă de metal rece și putea să meargă dar nu să și danseze. S-a întors acasă după trei luni de spital și abia atunci s-a prăbușit plângându-și mama și transformând întrebările grele în lacrimi. Dorul și furia au doborât-o. O furie mare și neagră, un uragan fără sfârșit care distrugea orice amintire frumoasă și mai ales orice speranță de soare în viitor.  Începuse să bea, să fumeze, își alungase cu o răutate de nedescris unchiul și-și lăsase în paragina casa și sufletul. Se certa cu toată lumea, nu putea să doarmă, nu știa ce vrea și încotro să se îndrepte. Umbla mult și fără rost, de una singură. Traversa străzile numai prin locuri nepermise, sfidând semafoarele pe roșu, provocând soarta și sperând să se întâlnească încă o dată cu Mașina. În loc de asta, într-o zi a ajuns iar în locul acela de demult, “au ballet des anges”. Firma de sus rămăsese cam la fel, purtând doar un pic din rugina anilor care trecuseră peste ea. Pictate cu același verde - auriu, literele indicau destinația de-acum a clădirii: “École de ballet”. Încet, încet, firea ei bună a învins încă o dată. A înțeles că mai are ceva de făcut în lumea asta, singura lume în care putea să trăiască și a devenit profesoară pentru copiii cei mai mici. Orele durau foarte puțin, făcea figuri simple, fără să stea pe vârfuri, ba chiar putea uneori să se așeze și pe scaun dacă nu se simțea bine. Fetele de patru - cinci ani o iubeau ca pe soră mai mare iar părinții aveau un fel de respect amestecat cu milă și dragoste.  
      Vizavi de școala de dans era filarmonica. A fost rugată să însoțească elevele mai mari la spectacole. Întâi s-a temut să o facă, neștiind ce ar putea isca în inima ei această apropiere muzică și scenă, de trecutul ei pe care încetase în sfârșit să-l mai jelească. Dar a descoperit o nouă energie și bucurie acolo. Fără să-și dea bine seama cum, a început să apară în sală, înainte de începutul spectacolelor, îmbrăcată în rochie de balet, cu balerini de piele moale și un zâmbet curat de mătase. Nu mai era sus pe scenă, era în fața ei și îi ajuta pe oameni să-și găsească locurile, făcea poze cu fetițele care îi atingeau cu venerație fustele de tulle, explica oamenilor ce urmează să asculte, glumea cu bărbații morocănoși aduși cu forța de neveste, complimenta toate doamnele pentru rochii, bijuterii sau surâs. Oricum ar fi fost, avea o vorba bună potrivită pentru oricine și încet-încet lumea venea mai des și mai devreme la filarmonică, pentru a se întâlni cu mica balerină. După ce luminile se stingeau, ea se retrăgea sus, în cea mai îndepărtată loja, cu ochii închiși și asculta muzica, imaginându-se dansând. Nu era nici fericită, nici nefericită. Stătea suspendată între cer și pământ, ferindu-se de întrebări și așteptând doar serile și muzica.
      De la o vreme, în sala de spectacole începu să se petreacă ceva ciudat. Unii ar fi spus chiar magic, dar nu îndrăzneau să o facă cu voce tare. Nici măcar nu admiteau public că văd ceea ce văd. Și la urma urmelor, cum ar fi putut? 

Niciun comentariu: