16 februarie 2019

missing link




I.                   Lavandă și roți de mașină

-          Azi mergem în oraș și poți să-ți iei ce vrei!
       Vocea bărbatului suna dur și milos în același timp. Nu-l cunoștea, atunci aflase că era fratele mai mare al mamei și de la înălțimea celor opt ani ai ei, el era doar un uriaș cu barba neagră, cămașă albă și cravată scumpă, mov închis, mirosind a tutun și a lavandă. De atunci nu mai suporta lavanda, orice adiere îi provoca greață, spaimă și tristețe. Unchiul venise în joia aceea la internat, să o ia cu el în oraș la plimbare. Înțelesese imediat că se întâmplase ceva, copiii aveau voie să iasă din clădire doar vineri la ora 17 și doar cu părinții. După ea venea mereu mama, doar mama. Nu se gândise niciodată să întrebe de tata, nu-l știa și nu-l dorea. O iubea infinit de mult doar pe femeia aceea frumoasă și bună, micuță de înălțime, care era mereu veselă și avea obrajii ca trandafirii de dulceață. Se bucura cu inconștiența ei de copil că nu mai au pe nimeni, nu ar fi putut să suporte ideea că femeia ar mai fi iubit pe cineva, oricine ar fi fost: alt copil, un soț sau chiar un bunic. Mama era începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor bune din viata ei. Mama care urma să o ducă peste două zile la primul ei spectacol de balet. Mama pe care o lovise o mașină și care nu va mai veni la ea nici mâine, nici săptămâna viitoare, nici de Crăciun - niciodată. Bărbatul - unchi era terorizat de tristețea lui dar și de emoție, bănuind că va fi doborât definitiv de lacrimile unei fetițe pe care nu o cunoștea. Dar ea nu plânsese. Mersese de mână cu el și amândoi, adult și copil, își purtaseră jalea demn și adunaseră kilometri întregi de pași, neputând să se oprească.
-          Nu vrei să mănânci sau să bei ceva? o tot întreba el, cu glas moale.
      Ea doar dădea din cap și-l trăgea de mână mai departe, mută de durere și de frică. Se făcuse seară. Într-un colț de stradă apăruse un magazin mic specializat în haine, încălțăminte și accesorii de dans. Literele aurii parcă pluteau și ele: “au ballet des anges”. De când se știa, își dorise să se facă balerină. De un an și jumătate, mama o ducea la cursuri. Încă nu avea voie să poarte pantofii adevărați, poantele adică, dar visau amândouă neîncetat la ziua aceea. Fără un cuvânt, îl dusese pe unchi-su înăuntru. Îi ceruse o pereche de poante aurii, cu legăturile dintr-o panglică fină, aproape transparentă. Erau brodate cu note muzicale verzi, ca ochii ei și-ai mamei sale. Îi erau foarte mari, dar simțise că trebuie să le aibă pe acelea, nu altele și își spunea că i le cumpărase mama, pentru primul ei spectacol pe o scenă adevărată. Și din seara aceea unchiul o ajutase, morocănos, nepriceput dar infinit de iubitor, să danseze. Muncea ca și când viata ei depindea de asta - pentru că de fapt aşa și era. Baletul era tot ce-i rămăsese de la mama ei și cu el își umplea zilele. Spectacolul ACELA venise peste șapte ani și îi așezase lumea la picioare, lângă poantele brodate cu note muzicale. Era cu adevărat talentată. Timp de alți șapte ani a dansat pe multe scene, făcându-și încet loc în lumea la care visase de mică. Ca o adevărată balerină, strica și câte trei perechi de poante pe spectacol, dar le păstra în suflet și în dulapul de acasă pe primele, pe cele mai frumoase dintre toate. Aduna flori, laude și invidie. Împărțea zâmbete, bunătate și dragoste. Unchiul nu lipsea niciodată de pe rândul doi, primul scaun din dreapta.  
      Până în ziua în care o alta mașină a trecut cu roțile groase și viteza ilegală peste visele și viitorul ei, ca odinioară peste cele ale mamei sale.

Niciun comentariu: