15 septembrie 2018

scoala de vara



  Draga mea,
Tin mult sa punem bine experientele din aceasta vara. Pentru ca a fost suferinta si alinare, boala si tamaduire, frica si curaj, foame, sete, tulburare, nesom si apoi liniste  - un bazar ca cel din care tocmai te-ai intors. N-ai fost degeaba in desertul de piatra, la 45ºC. Pana la urma ai miscat aerul din tine si as vrea sa-ti ramana ceva din ceea ce ai invatat in aceste luni. Te rog sa faci cumva sa nu uiti. Nu e ca atunci cand studiai pentru un examen sau pentru o marire de nota. Acum trebuie sa pui ceva in memoria de lunga durata a sufletului. Ai dat ceva si ai primit ceva. Azi esti mai bine ca oricand. Stim ca nu o sa fii tot timpul la fel de senina. Da, ai dreptate, nu o sa fie mereu asa. Ai sa mai fii trista si speriata. Dar acum ai un loc in care te poti intoarce. Ai un punct de referinta si stii cum trebuie sa fie. Ti-ai recastigat Craciunul si marea. Sa nu uiti ziua in care ai trait un an in 24 de ore. Sa nu uiti noaptea in care te-ai iertat si ai inteles. Sa nu uiti ca iadul si raiul sunt in noi si ca numai tu le construiesti – pentru tine dar si pentru cei pe care vrei sa ii iei cu tine. Este doar responsabilitatea ta si poate ca e cea mai frumoasa sarcina pe care ai putea sa o ai de acum incolo.
  Draga mea, ai in mainile tale o cana frumoasa. Nu sta cu ochii pe ea, incercand doar sa o feresti, cu palme neputincioase si speriate, de praf si de lichide otravite. Da-i un sens, pune in ea cafeaua ta preferata, un ceai dulce, cateva curmale crude sau inghetata de mango, ulei de trandafiri, creioane colorate, flori de portocal sau smirna, vitamine sau  bilete de avion. Nu poti sa te aperi de furtuna de ganduri rele, dar poti sa ocupi orice cotlon in care ar putea sa se pripaseasca. Nu poti s-o opresti sa vina, dar poti sa nu-i lasi loc sa stea. Serile trecute ai alergat prima data corect : cu capul sus si privirea inainte peste varful copacilor, cautand lumina stelelor si nu cu ochii in jos, ferindu-te de gropile din asfalt. Agata-te de medaliile viitoare si nu te mai lasa incurcata de frici si deznadejdi prezente.
  Draga mea, totdeauna ti-am spus si tu n-ai vrut sa ma asculti. Poate macar de-acuma o sa stii: esti frumoasa si buna, cand vrei.

Niciun comentariu: